Bestanden synchroniseren om onderweg te werken

Heel wat mensen willen nog wel eens bestanden synchroniseren op de "low tech" manier. Ze kopiëren hun bestanden op een floppy of ze verbinden hun laptop met het netwerk en kopiëren hun bestanden manueel via het netwerk.

Daar is natuurlijk niks mis mee, behalve dan dat er een veel simpelere en efficiëntere manier is om dit te doen.

Windows XP kan voor u bestanden synchroniseren met behulp van de functie "Off line bestanden". Deze functie beheert automatisch situaties waar hetzelfde bestand zowel op een netwerklocatie als op uw laptop gewijzigd zijn.

100% beschikbaar

Off line bestanden zijn uitermate geschikt wanneer u bestanden vanop uw bedrijfsnetwerk op uw laptop wil kunnen meenemen om verder te verwerken wanneer u niet op kantoor bent. Ook voor het werken met bestanden die niet permanent beschikbaar zijn biedt deze functie uitkomst, bijvoorbeeld op netwerken die regelmatig ontoegankelijk zijn door onderhoudsactiviteiten.

Off line bestanden is eigenlijk ontworpen als een verbeterde versie van de "briefcase" functionaliteit in vorige Windows versies.

De functie is enkel beschikbaar in Windows XP Professional, niet in Windows XP Home Edition. Het is wel zo dat enkel de computer die de bestanden moet synchroniseren Windows XP Professional moet draaien. De computer waarop de originelen staan kan gelijk welk besturingssysteem hebben.

Bestanden synchroniseren via Off line bestanden kan enkel wanneer u de functie "Snelle gebruikerswisseling" in Windows XP uitschakelt. Niet zeker of "Snelle gebruikerswisseling" is ingeschakeld ? Wanneer uw computer deel uitmaakt van een netwerk met een domein moet u hier alvast niet aan twijfelen : "Snelle gebruikerswisseling" kan nooit worden ingeschakeld in een domein.

Geen domein ? Voer dan de volgende stappen uit :

Nu kan Windows uw bestanden synchroniseren via de volgende stappen :

U kan terugkeren naar dit scherm om met de knop "Bestanden verwijderen" de off line bestanden te verwijderen en met de knop "geavanceerd" kan u instellen wat de computer moet doen wanneer een netwerkverbinding onverwacht verbroken wordt.

De bestanden kiezen

Nu moet u nog aanduiden welke bestanden van het netwerk u op uw laptop beschikbaar wilt houden wanneer u onderweg bent :

Als het de eerste keer is dat u dit doet zal een wizard u doorheen enkele stappen loodsen om extra instellingen juist te zetten. U zal ook kunnen aanduiden of eventuele subfolders ook gesynchroniseerd moeten worden.

Off line werken

Wanneer u onderweg bent met uw laptop zullen de bestanden beschikbaar blijven zoals wanneer u in het netwerk werkt. U benadert ze gewoon op dezelfde manier als altijd, via een netwerk station of via uw netwerkomgeving in de Verkenner. Wanneer uw laptop met het netwerk verbonden is werkt u met de "live" kopie, zonder netwerkverbinding werkt u met de lokale kopie. Een boodschap in het systeemvak geeft aan wanneer u met een lokale kopie werkt als het echte netwerkbestand niet beschikbaar is.

In het netwerk

Van zodra uw laptop met het netwerk verbonden is moet u uw bestanden synchroniseren. Normaal gezien doet Windows dat automatisch voor u, tenzij u dit anders hebt ingesteld in de vorige stappen.

U kan ook nog manueel synchroniseren als u dat wenst :

Mocht zowel uw lokale kopie als de netwerk kopie van een bepaald bestand gewijzigd zijn, dan zal Windows u vragen wat u met het bestand wil doen. Indien slechts één van beide kopies gewijzigd is, wordt die niet-gewijzigde kopie overschreven.

Naar de bovenkant van deze pagina over bestanden synchroniseren

With support of Nevio webshops

Language

English
Add to My Yahoo! Add to My MSNAdd to Google