Ellende voorkomen in Windows XP met chkdsk

Ellende voorkomen in Windows XP met chkdsk

Chkdsk is een diagnose programma voor uw harde schijf dat standaard ingebouwd zit in Windows XP. Het speurt naar fysische en logische fouten op uw harde schijf. Fouten die uw computer onstabiel zouden kunnen maken of zelfs doen vastlopen indien ze niet opgemerkt worden.

Waarom zouden die fouten zich voordoen op uw harde schijf ? Er kunnen verschillende oorzaken zijn.

Windows houdt gegevens bij over elk bestand dat zich op uw harde schijf bevindt. Deze gegevens over bestanden worden meta data genoemd. En ze worden bijgehouden in wat men de MFT noemt (de Master File Table).

Windows heeft deze gegevens ondermeer nodig om de fysieke locatie van elk bestand en elke map op uw schijf te kennen. Maar ook om de boekhouding bij te houden over welke gebruiker toegangsrechten tot een bepaalde map of bestand heeft.

De MFT heeft dus een belangrijke waarde voor Windows.

En in sommige gevallen kan de MST corrupt of beschadigd geraken. Een plotselinge stroomonderbreking of een systeemcrash bijvoorbeeld kunnen de MST ernstig uit zijn evenwicht brengen. Gewone slijtage van uw harde schijf kan bepaalde sectoren onleesbaar maken.

Chkdsk is het hulpmiddel om dit soort fouten te herstellen. Het kan logische fouten vinden en herstellen en het kan onbetrouwbare sectoren markeren als slecht, zodat Windows ze niet langer gebruikt. Het is een waardevol hulpmiddel, maar er is wel 1 nadeel ...

... een volledige hard disk controleren op fouten is veel werk. Zeker met de huidige trend van immer toenemende capaciteit van harde schijven. Onder bepaalde omstandigheden moet u bijgevolg beschikken over ...

... geduld !

Hoeveel geduld precies is moeilijk te voorspellen, dit hangt af van een aantal factoren.

Een gigantische disk met 2 extreem grote bestanden zal waarschijnlijk minder tijd in beslag nemen dan een kleine schijf met 2 miljoen kleine bestandjes, maar er zijn zo veel factoren die een invloed hebben ... moeilijk te voorspellen.

Windows XP chkdsk wil exclusieve controle over uw computer

Plan om chkdsk te gebruiken op een moment dat u uw computer een tijdje niet nodig heeft. Meestal wil chkdsk de computer herstarten tijdens de schijfcontrole en gedurende de tijd dat het loopt kan u uw computer niet gebuiken. Het is wel mogelijk om chkdsk tijdens het controleren te onderbreken, maar dit is zeker niet aan te bevelen.

Het gebruik van chkdsk

Bij het herstarten van uw pc zal u chkdsk door verschillende stappen van de controle zien gaan.

chkdsk

Wanneer er geen fouten zijn zal uw computer verder gewoon opstarten. Als er toch fouten waren toont Windows een rapportje met de herstelwerken die uitgevoerd zijn en wacht dan op uw bevestiging.

Chkdsk laten lopen terwijl u slaapt

Om chkdsk te laten lopen via de taakplanner heeft u een gebruikersaccount nodig met administratieve rechten en een niet-blank paswoord.

chkdsk

Nu dat u weet dat het batch bestand werkt kan u het in de taakplanner plaatsen om automatisch te starten op een te kiezen tijdstip.

Uw volautomatisch geprogrammeerde schijfcontrole is nu klaar.

Keer terug van deze tip over chkdsk naar de Nederlandstalige startpagina

With support of Nevio webshops

Language

English
Add to My Yahoo! Add to My MSNAdd to Google