Internet beveiliging voor kinderen

Wenst u een internet beveiliging voor kinderen in te stellen op uw computer ? Waarom niet beginnen met de beveiliging in te stellen die standaard aanwezig is in Windows XP ? Dit Windows XP tips and tricks artikel legt u stap voor stap uit hoe u te werk moet gaan.

Tip : Lees zeker ook deze supertip om uw (iets oudere) kinderen op een boeiende en constructieve manier met het internet te leren omgaan. Het is een bewezen manier om uw kids veel meer te laten doen met het internet dan alleen maar chatten. Ze leren veel over de werking van het internet. Als ze het een beetje handig aanpakken kunnen ze er misschien zelfs hun vakantiejob mee vervangen.

Er bestaan ook heel veel gespecialiseerde software pakketten om uw internet- en computerprivacy te beschermen, maar een perfecte internet beveiliging voor kinderen bestaat (nog) niet. Deze pakketten blokkeren bijvoorbeeld bepaalde websites op basis van de aanwezigheid van expliciet geweld, racisme, haat, sex of andere ongewenste inhoud.

De systemen worden wel steeds intelligenter om te kunnen bepalen welke sites wel en welke niet kunnen, maar de makers van duistere websites worden dat natuurlijk ook. Daarom zullen er toch nog af en toe bepaalde zaken door de mazen van het net slippen. En omgekeerd ook : in verschillende testverslagen van "content filtering software" staat te lezen hoe die soms sites blokkeren die eigenlijk speciaal voor kinderen gemaakt zijn.

Één ding is zeker : als u niets doet om ongewenst materiaal te filteren zal het allemaal gewoon vrij toegankelijk zijn voor uw kinderen. Daarom is het geen slecht idee om toch minstens de ingebouwde mogelijkheden van Windows XP te benutten om een internet beveiliging voor kinderen in te stellen.

Internet restricties in Internet Explorer

Dit is een eerste manier om ongewenste inhoud te filteren. Als u tenminste Internet Explorer gebruikt om op het net te gaan. Andere browsers zoals Mozilla Firefox hebben al dan niet een eigen systeem om een internet beveiliging voor kinderen in te stellen. U kan dus best in de gaten houden dat uw kroost niet eventjes snel een andere browser op uw computer huisvest nadat u in Internet Explorer een internet filter heeft ingesteld.

Internet beveiliging voor kinderen in Internet Explorer

Om de internet beveiliging voor kinderen in Internet Explorer in te stellen :

Internet beveiliging voor kinderen

Windows opent dan het "Internet Restricties" scherm

Internet beveiliging voor kinderen

In dit scherm kunt u voor elke categorie (geweld, naakt, sex, ...) met de schuifregelaar een gewenst niveau instellen.

Met het tabje "Goedgekeurde websites" kunt u manueel websites instellen die altijd of juist nooit toegankelijk moeten zijn.

Door op het tabje "Algemeen" te klikken kunt u instellen of websites die geen gebruik maken van restrictiesystemen bekeken mogen worden. U kan hier ook restrictiesystemen vinden en het supervisorwachtwoord instellen voor uw internet filter. Kies een sterk paswoord en noteer het op een papiertje dat u ergens op een veilige plek bewaart.
U heeft dit wachtwoord nodig wanneer iemand geblokkeerde websites wil bekijken, maar ook wanneer u de instellingen van de internet beveiliging voor kinderen wil veranderen.

Naast de internet restricties in Internet Explorer kan u ook nog een filter plaatsen op ...

Windows Media Player

Als uw computer een DVD speler heeft kan u (of uw kinderen) er ook DVD's mee bekijken. Om hier een filter in te stellen klikt u in het menu van Windows Media Player op "Extra" en vervolgens op het tabje DVD.

Daar vindt u een check box om een filter in te stellen.

Instant Messaging en chatten

Instant Messaging en chatten is razend populair bij de jongeren. Niet alleen bij de jongeren trouwens, maar ouders hebben soms geen flauw vermoeden van wat er allemaal aan de gang is in chatrooms. Uw kinderen vinden het boeiend en leuk, maar het is niet helemaal zonder gevaar.

Op het internet kan iedereen zich voordoen als gelijk wie en iedereen kan misbruik maken van die anonimiteit. Kinderen houden daar niet altijd rekening mee.

Uw kinderen hebben misschien nog niet stilgestaan bij de gedachte dat er individuen op het internet zitten die voorzien zijn van een complete nepidentiteit, volledig uitgerust met valse foto's, nep-hobbies en nep-favoriete gerechten.

U leert hoe u uw kinderen kan beschermen tegen dergelijke personaliteiten in dit artikel over de Windows XP Chat Monitor. (Deze linkt brengt u naar een andere pagina. Op die pagina vindt u onderaan weer een link die u terug naar hier brengt. Ik wacht hier wel even.)

Al terug ? Ok.

Naast een goede internet beveiliging voor kinderen kan een evenwichtige dosis gezond verstand natuurlijk ook geen kwaad.

Enkele tips :

Speciale tip :

We moeten het toegeven : MSN Messenger is fun. Iedereen met schoolgaande jeugd en een computer in huis heeft al wel kunnen ondervinden hoe handig onze jeugd met instant messaging programma's overweg kan.

Maar meer en meer jongeren beginnen echter te ontdekken dat het internet heel wat meer te bieden heeft dankzij een bewezen systeem van SiteSell.

Ze maken hun eigen website.

Niet zo maar een website, ze maken een SiteSell website.

SiteSell websites maken het verschil omdat ze wérken.

Ze krijgen steeds vaker meer belangstelling en waardering dan websites van grote bedrijven en officiële instanties.

Hoe dat komt ?

SiteSell is opgericht door Ken Evoy, een Canadese dokter. Hij heeft een systeem ontwikkeld waarmee je alles in handen hebt, niet alleen om een interessante website te maken, maar ook om ervoor te zorgen dat er massa's geïnteresseerde bezoekers naartoe komen.

Iedereen kan immers met wat knutselwerk een hobbywebsite opzetten, maar in 99% van de gevallen wordt die door niemand opgemerkt en staat die alleen maar stof te vergaren in cyberspace.

SiteSell is tot hiertoe het enige bedrijf dat kan bewijzen dat hun websites zo goed werken.

Een SiteSell website is niet gratis, de kostprijs per maand komt ongeveer overeen met een breedband internetaansluiting. In veel gevallen betaalt een SiteSell website zichzelf gemakkelijk na één jaar terug (met overschot). Ook de mogelijkheden en technieken om er eventueel een spaarcent aan over te houden worden toegelicht in de uitstekende documentatie.

Alles wat uw opgroeiende kinderen nodig hebben om binnenkort bij de vrienden te gaan opscheppen met hun nieuwe bijverdienste is inbegrepen. Alle documentatie is in het Engels, de leraar Engels zal dus straks ook raar opkijken.

Het enige nadeel van dit systeem is dat sommige mensen niet geloven dat het zo eenvoudig kan zijn om deze waardevolle technieken te leren voor zo'n redelijke prijs. Maar ook dat zou u er niet van mogen weerhouden het te proberen, want als u binnen de dertig dagen zou besluiten het abonnement stop te zetten omdat dat het toch niet uw ding is, krijgt u het volledige bedrag terugbetaald.

Naar de bovenkant van deze pagina over internet beveiliging voor kinderen

Language

English
Add to My Yahoo! Add to My MSNAdd to Google