Perfecte schermafbeeldingen maken

Uw eigen schermafbeeldingen maken is eenvoudig. Met deze tips leert u alles wat u moet weten over "screen shots" in Windows XP.

Als u gewoon even snel een afbeelding nodig hebt van een foutboodschap om naar een technische persoon te sturen hebt u alles wat u nodig hebt al in uw Windows XP computer zitten. Druk gewoon op de "Print Screen" toets op uw toetsenbord. Die zit gewoonlijk juist rechts van de F12 toets.

Schermafbeeldingen maken

Er gebeurt niets ?

Het lijkt inderdaad wel alsof er niets gebeurt, maar Windows heeft al een afbeelding van uw scherm gemaakt en naar het klembord gekopieerd.

Windows doet dat in de achtergrond, u merkt er niets van. Toch zit de afbeelding op het klembord, klaar wanneer u die nodig hebt.

Als u nu bijvoorbeeld Word, Wordpad, Paint of een ander programma dat met afbeeldingen overweg kan opstart kan u "bewerken" kiezen uit het programma menu en dan "plakken" aanklikken. De foto van uw scherm verschijnt dan in het document.

U kan deze techniek ook gebruiken om eigenaardig gedrag van uw computer vast te leggen en de afbeelding naar iemand te sturen die u kan helpen. Of misschien wil u graag schermafbeeldingen maken als bewijsmateriaal van een online transactie of bankverrichtingen.

Niet het volledige scherm nodig ?

U kan natuurlijk ook schermafbeeldingen maken van enkel het actieve venster. Hou de ALT-toets ingedrukt terwijl u op de Print Screen toets drukt. Als u nu de afbeelding van het klembord in uw tekstverwerkingsprogramma plakt zal u zien dat enkel de inhoud van het actieve venster verschijnt.

Schermafbeeldingen maken in een grafisch bestand

Als u uw afbeeldingen in uw tekstverwerker plakt zal u die meestal niet op uw harde schijf kunnen bewaren in een grafische bestandsformaat zoals .jpg of .gif. Ze worden opgeslagen in het formaat van uw tekstverwerkingsprogramma.

Waarom is dat belangrijk ?

Als u uw schermafbeeldingen achteraf in andere documenten wilt gebruiken moet u ze op uw harde schijf hebben in een grafisch formaat. Daarvoor kan u een grafisch programma zoals PhotoShop of Paint.Net gebruiken. PhotoShop heeft eindeloze mogelijkheden voor het werken met grafische bestanden, maar Paint.Net heeft een prijsvoordeel ten opzichte van PhotoShop...

Het is gratis.

Nochtans biedt dit programma ook heel wat mogelijkheden om foto's en afbeeldingen op een eenvoudige manier te bewerken. Als u even "download paintdotnet" intikt in Google vindt u verscheidene downloadlocaties voor het programma. Paint.Net biedt een heel pak verschillende bestandsformaten voor afbeeldingen.

Meer geavanceerde schermafbeeldingen maken

Misschien bent u het stadium van enkelvoudige schermafdrukken al ontgroeid en hebt u iets krachtigers nodig. Als u bijvoorbeeld een schermafdruk wil maken van een scrollvenster, een menu, of een specifiek gedeelte van het scherm, dan schiet de standaard functionaliteit van Windows XP tekort.

Dan moet u zeker SnagIt eens proberen.

SnagIt is niet gratis, maar u kan het programma wel 30 dagen gratis proberen via de website van TechSmith (www.techsmith.com).

Met SnagIt kan u letterlijk alles vastleggen wat er op uw scherm staat :

Als u schermafbeeldingen nodig hebt voor een presentatie of een software manual, dan zal u met SnagIt ongelooflijk veel tijd besparen en een mooier resultaat verkrijgen dan met de standaard Windows functionaliteit. In een fractie van de tijd maakt u presentaties die er professioneler en dynamischer uitzien.

U kan zelfs korte videofragmenten van bewerkingen toevoegen of verhelderende stukjes tekst om uw publiek iets helemaal duidelijk te maken.

We zijn vooral gewonnen voor de batch verwerkingsmogelijkheden van het programma. U kan meerdere bestanden tegelijkertijd omzetten naar een bepaald bestandsformaat en tegelijk nog effecten toevoegen zoals randen, watermerken en schaduwen.

Hieronder hebben we een voorbeeldje geplaatst van de SnagIt website in een scrollvenster met een lichte "drop shadow" eraan toegevoegd.

Schermafbeeldingen maken

Terug naar de bovenkant van "Schermafbeeldingen maken"

With support of Nevio webshops

Language

English
Add to My Yahoo! Add to My MSNAdd to Google