Een spontane herstart van Windows : het heeft even geduurd om DEZE op te lossen

Het probleem van een spontane herstart van Windows of het spontaan vanzelf uitschakelen van de computer kan verschillende oorzaken hebben.

Iemand bracht haar computer bij ons voor nazicht omdat Windows de computer geregeld spontaan uitschakelde. Aanvankelijk gebeurde dit slechts heel af en toe, maar week na week werd het erger.

Op het laatste kon ze geen vol uur met de computer werken zonder onderbroken te worden door een onaangekondigd spontaan uitschakelen. Zonder enige vorm van waarschuwing viel de computer gewoon uit, of ze nu een document aan het bewerken was, emails aan het lezen was of op het internet surfte.

We hebben het hier niet over blauwe schermen van Windows of het niet meer reageren van Windows, maar over een volledig uitschakelen van de computer waarbij de ventilator stilvalt zoals wanneer u de stekker zou uittrekken.

Dit is uiteraard erg frustrerend. Als uw pc meermaals per dag gewoon uitvalt gaat dat behoorlijk op de zenuwen werken. Met zo'n soort pc win je uiteraard geen populariteitswedstrijd. Niemand wil elke 3 minuten op de "save" knop klikken omdat zijn pc de volgende minuut wel eens zou kunnen besluiten om spontaan uit te vallen.

De pc die we hadden binnengekregen vertoonde volgende symptomen :

Nazicht op aanwezigheid van virussen en malware leverde niets op : deze pc was "clean". De Sasser worm virus is gekend om zijn gastheer spontaan uit te schakelen, maar in het geval van Sasser zie je nog een bericht dat je gedurende 30 seconden de kans geeft om het uitschakelen te onderbreken, maar op deze pc was nergens zo'n bericht te bespeuren.

Er zijn wel andere virussen bekend die een spontane herstart van Windows kunnen veroorzaken, maar ook dat was hier niet het geval.

Ook in de Windows logboeken was nergens iets te zien wat op de oorzaak van de spontane herstart zou kunnen wijzen.

Na een reeks van diagnostische tests opperde iemand om de behuizing te openen en nog eens goed binnenin de pc te kijken. En dan viel er iets eigenaardigs op :

Er waren verschillende lekkende condensatoren op het moederbord. Condensatoren zijn die cilindervormige componentjes op het moederbord die de stroomtoevoer regelen voor andere componenten.

We hebben hieronder enkele foto's geplaatst van de lekkende condensatoren :

Lekkende condensatoren

Kapotte condensatoren

Slechte condensatoren

Kapotte condensatoren

Condensatoren spelen min of meer de rol van een batterij : ze slaan stroom op wanneer die er voldoende is en ze kunnen die nadien weer vrijgeven wanneer er nood aan is.

Zoals op de foto's te zien is ziet een lekkende condensator er wat uit als een lekkende batterij. Er komt een bruine smurrie uit en de condensator staat meestal een beetje bol.

Als de condensatoren in uw computer eruit zien zoals deze zal uw pc niet schitterend presteren. Vroeg of laat gebeurt het : de computer valt uit of geeft af en toe een spontane herstart.

Nadat we de condensatoren vervangen hadden draaide de pc heel stabiel.

Hieronder ziet u de vervangen condensatoren :

Nieuwe condensatoren

Intussen hebben we al meerdere pc's hersteld met gelijkaardige symptomen. Allemaal met kapotte condensatoren.

We hebben het probleem al genoeg gezien om er deze pagina aan te wijden. Als uw pc af en toe een spontane herstart doormaakt is het misschien eens tijd om binnenin een kijkje te nemen.

Terug van deze tip over de spontane herstart naar de vorige pagina

With support of Nevio webshops

Add to My Yahoo! Add to My MSNAdd to Google

Language

English