Systeemherstel in Windows XP

Met systeemherstel in Windows XP kan u uw computer weer helemaal terug naar een punt in het verleden brengen toen alles nog goed werkte.

De systeemherstel functie in Windows XP kan u behoorlijk wat tijd en frustratie besparen.

Opmerking : dit is een krachtig hulpmiddel, maar het is geen vervanging voor een goede backup. Er worden geen kopies gemaakt van bestanden. Die moet u dus steeds zelf backuppen.

Er worden wel kopies gemaakt van programma's, systeembestanden, instellingen in het register en instellingen van verschillende gebruikers van uw pc. Het is een tamelijk intelligent hulpmiddel dat in veel gevallen uw digitaal leven weer in goede banen kan leiden in het geval dat er iets ernstig misgaat.

Indien de functie is ingeschakeld op uw pc (we zien dadelijk hoe dit moet), dan worden er automatisch herstelpunten gemaakt :

U kan ook manueel een herstelpunt forceren.

Met systeemherstel aan het werk

Veronderstel dat u het spelletje wil installeren dat op de gratis cdrom van de ontbijtgranen staat. Meestal niet het beste idee wanneer u uw computer in optimale conditie wil houden, dus maakt u eerst even manueel een herstelpunt.

Om een herstelpunt te kunnen maken moet deze functie geactiveerd zijn in Windows.

Zie daarvoor :

Systeemherstel inschakelen
Systeemherstel uitschakelen

U bent klaar om manueel een herstelpunt te maken :

Klik op de Start knop->Alle Programma's->Bureau Accessoires->Systeemwerkset->Systeemherstel

De wizard gaat dan een tijdje aan het werk en toont u even later het resultaat : "Herstelpunt is gemaakt".

Da's alles. Zo eenvoudig is het om manueel een herstelpunt te maken. U heeft nu een extra beveiliging om de nieuwe software te installeren.

Windows houdt herstelpunten 90 dagen bij, ofwel tot wanneer er niet meer voldoende schijfruimte over is. De herstelpunt gegevens worden bewaard op uw harde schijf en u kan tot 12% van de capaciteit reserveren voor herstelpunt informatie.

Systeemherstel flitst uw pc terug naar het verleden, toen die nog werkte

Stel dat de software toch niet aan uw verwachtingen blijkt te voldoen. Of erger nog : uw pc is onstabiel geworden of zelfs gecrashed. Zou het niet geweldig zijn als u uw pc kon terugbrengen in de toestand waarin hij gisteren was ?

Met systeemherstel kan dat.

Als u uw pc terug wil zetten omwille van een software installatie, de-installeer dan altijd eerst het programma in kwestie voordat u naar een herstelpunt terugkeert. Dit kan u doen door via de Start knop->Configuratiescherm->Software te gaan en in de lijst van geinstalleerde programma's de software te selecteren en op de knop "wijzigen / verwijderen" te klikken.

Eens dat gebeurd is kan u uw pc terugbrengen naar een herstelpunt. Uw mailberichten, Word documenten, favorieten en persoonlijke documenten blijven bewaard. U zal deze dus niet kwijt zijn nadat uw computer naar een vroeger herstelpunt teruggebracht is.

Klik op Start->Alle Programma's->Bureau-Accessoires->Systeemwerkset->Systeemherstel

De wizard komt op het scherm. Klik op het bolletje "Een eerdere status van deze computer herstellen" en klik op "volgende".

De wizard toont nu een kalender met beschikbare herstelpunten. Kies er eentje uit en klik op volgende. Vervolgens krijgt u een bevestigingsscherm te zien. Klik nogmaals op volgende. Na afloop zal Windows herstarten en een boodschap tonen dat de computer naar een herstelpunt gebracht is.

U kan zelfs deze hersteloperatie ongedaan maken : als u de volgende keer systeemherstel opent zal u een nieuwe optie zien : "mijn laatste herstelbewerking ongedaan maken".

Bekijk ook deze herstel tips :

Terug naar de Nederlandstalige startpagina van de site

With support of Nevio webshops

Language

English
Add to My Yahoo! Add to My MSNAdd to Google