Een virus in systeemherstel ?

Als er een virus in systeemherstel geraakt in Windows komt u in moeilijkheden.

Computervirussen slagen er soms in zich een weg te banen naar de data van de functie systeemherstel in Windows XP. De data van systeemherstel wordt bewaard in een map op uw harde schijf. Windows houdt daar gegevens bij die nodig zijn om uw computer te kunnen herstellen naar een herstelpunt uit het verleden.

Wanneer een besmet bestand naar de data store van systeemherstel gekopieerd wordt voordat uw virusscanner het bestand kon schoonmaken of verwijderen, komt Windows in moeilijkheden. En dat geldt zeker wanneer de data store op een FAT partitie zit.

Dat komt omdat virusscanners niet toegelaten worden in de data store als die op een FAT partitie staat. Windows blokkeert dat.

Hoe weet u of u een besmet bestand hebt in een FAT data store ?

U zal dit wel merken omdat uw virusscanner ineens veel aandacht vraagt.

Heel veel aandacht.

Uw virusscanner verrast u telkens met boodschappen over virussen op een lokatie met "_restore" in het pad. Dat soort meldingen is een goede indicatie dat u te maken hebt met een virus in systeemherstel.

Het beste wat u kan doen is de systeemherstel data verwijderen : systeemherstel uitschakelen, uw computer uitzetten en daarna systeemherstel weer inschakelen.

Als de data store op een NTFS partitie zit, zou uw antivirusprogramma een besmet bestand moeten kunnen schoonmaken of verwijderen.

Hoe kunt u zien of uw data store op NTFS zit ?

De hoeveelheid schijfruimte die systeemherstel gebruikt

Als u wil nakijken hoeveel ruimte van uw harde schijf eigenlijk door systeemherstel gebruikt wordt kan u het volgende doen :

Het cijfer bij "grootte op schijf" geeft weer hoeveel schijfruimte door systeembeheer in beslage genomen wordt.

Terug van deze tip over een virus in systeemherstel naar de andere tips over systeemherstel

With support of Nevio webshops

Language

English
Add to My Yahoo! Add to My MSNAdd to Google