Windows wachtwoord vergeten ?

Het komt voor in de beste families : u bent uw Windows wachtwoord vergeten. Met deze techniek uit de Windows XP Tips and Tricks trukendoos geraakt u toch nog "binnen".

In het beste geval kan het zelfs heel eenvoudig zijn om terug aan de slag te kunnen. Voor de volledigheid beginnen we in dit artikel met de meest eevoudige oplossing, maar leest u vooral ook verder als uw situatie iets ingewikkelder is. U komt te weten wat u kan doen.

Opgelet : wees extra voorzichtig als u werkt met gecodeerde bestanden (EFS of Encrypting File System) in Windows XP Professional. Als u niet weet wat EFS is moet u zich er waarschijnlijk ook geen zorgen over maken. Het is een beveiligingsfunctie in Windows XP om lokale bestanden te coderen. Als u EFS gebruikt, exporteer dan altijd eerst uw publieke en private sleutel alvorens uw passwoord te deblokkeren.

Hulp van een andere gebruiker

Als u uw computer deelt met anderen en de pc meerdere gebruikersaccounts huisvest is het tamelijk eenvoudig om uw paswoord opnieuw in te stellen. Vraag gewoon aan een van de andere gebruikers om zich aan te melden bij Windows en het volgende uit te voeren :

Windows opent nu het gebruikersaccouts venster. In dit venster kan u de gebruiker die zijn of haar Windows wachtwoord vergeten is aanklikken en vervolgens klikt u op de knop "Wachtwoord opnieuw instellen". Klik dan op ok en in het gebruikersaccounts venster klikt u nogmaals op ok.

U kan nu opnieuw aanmelden met het nieuwe paswoord.

Meer geavanceerde technieken voor als u uw Windows wachtwoord vergeten bent

Als er geen andere gebruikers op uw computer gekend zijn om u ter hulp te snellen moet u uw wachtwoord "offline" veranderen. Dat wil zeggen dat u uw computer opstart buiten uw Windows installatie om. Daarvoor hebt u een opstartdiskette of een opstart cdrom nodig.

Deze offline techniek is niet bijzonder geschikt voor gevoelige zielen maar het werkt bijna altijd goed. Waarom niet voor gevoelige zielen ? De bewerkingen gebeuren in tekstmodus en niet in een propere grafische omgeving. Bovendien is er een klein risico aan verbonden ...

Heel af en toe mislukt het opnieuw instellen van het wachtwoord en kan u bijgevolg niet meer aamelden met de gebruiker waarvan u het Windows wachtwoord vergeten bent. Vaak gebeurt dat echter niet en als u dit aan het lezen bent omdat u uw Windows wachtwoord kwijt bent ...

Dan kon u toch al niet meer aanloggen.

U hebt natuurlijk wel een andere pc nodig om de opstartdiskette of opstart cdrom aan te maken.

Zit uw opstartvolgorde goed ?

Om te kunnen starten vanaf een diskette of cdrom moet uw computer ingesteld zijn om ... wel ... te kunnen starten vanaf diskette of cd. Deze instelling gebeurt in het BIOS van uw computer. Om in het BIOS te geraken moet u op een bepaalde toets of toetsencombinatie drukken tijdens het opstarten van de pc. Afhankelijk van het merk van uw pc kan dat zijn :

Eens in het BIOS is het moment aangebroken om te kiezen of u de computer wil laten starten vanaf een diskette of vanaf een cdrom.

Hieronder ziet u een typische BIOS afbeelding waarin de opstartvolgorde wordt ingesteld. In dit voorbeeld heeft het diskette station de hoogste prioriteit.

Windows wachtwoord vergeten ?

De opstartschijf maken

Hiervoor heeft u een zogenaamde offline password and registry editor nodig. Die kan u vinden op http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/, of als deze url niet meer zou werken kan u ook een kopietje vragen via het kleine invulformuliertje hieronder. U zal kort na het invullen ervan een mail ontvangen met een werkende download link.

Maak u geen zorgen, we gebruiken uw email adres enkel om de link naar u toe te sturen en voor niks anders. We houden evenmin van spammers als u.

Ja, mail me aub een werkende link voor een password reset boot disk
Invulvelden met een sterretje zijn verplicht in te vullen.
E-mail Address*
Opmerkingen


 

Nadat u het nodige download werk verricht hebt zal u een .zip bestand op uw harde schijf hebben dat uitgepakt moet worden. Afhankelijk van de opstartkeuze die u in uw BIOS gemaakt hebt zal u ofwel een opstart diskette gaan maken, ofwel een opstart cdrom.

Instructies voor een opstart diskette

Als u het bestand ge-unzipped hebt zal u 3 bestanden zien : rawrite2.exe, install.bat en een .bin bestand. Plaats nu een lege, geformatteerde diskette in uw computer en voer het bestand install.bat uit. Dit maakt een opstart diskette aan die u zo dadelijk moet gaan gebruiken om uw computer op te starten (degene waarvan u het Windows wachtwoord vergeten bent).

De opstart cdrom

Het ge-unzipte bestand levert een .iso bestand op dat u met uw cd schrijver software op een cdrom moet branden. Dat levert een bootable cdrom op waarmee u uw computer dient op te starten (inderdaad, degene waarvan u het Windows wachtwoord vergeten bent).

Aan de slag

U bent nu klaar om aan de slag te gaan met de opstart schijf. Eenmaal uw computer daarmee opgestart is zal u heel wat tekst op uw scherm zien verschijnen.

Zoiets als dit :

Windows wachtwoord vergeten ?

Geen paniek. Om weer te kunnen werken met de account waarvan u het Windows wachtwoord vergeten bent moet u een aantal vragen beantwoorden tijdens de stappen die u hier moet doorlopen. Voor elke vraag stelt het programma een standaard antwoord voor. Meestal zijn deze standaard antwoorden juist en dient u enkel op de ENTER toets te drukken.

Stap 1 : Keuze van de harde schijf waarop de Windows installatie staat

Stap 2 : Selecteer het pad en de Windows register bestanden. Meestal kan u gewoon het standaard antwoord aanvaarden.

Stap 3 : Aanpassen van het paswoord of register. Kies "Edit user data and passwords", standaard aangegeven. Daarna moet u de gebruikers account kiezen. Standaard stelt het programma de administrator account voor, dus hier moet u wel even de juiste naam intikken, tenzij u inderdaad van de administrator account het Windows wachtwoord vergeten bent. Als u eenmaal hebt ingegeven welk gebruikerswachtwoord u opnieuw wilt instellen moet u het nieuwe wachtwoord nog intikken. Om het gebruikers selectie menu te verlaten moet u nu een uitroepingsteken intikken en vervolgens moet u een "q" (quit) intikken om verder te gaan met ...

Stap 4 : De wijzigingen opslaan. In deze stap moet u nogmaals bevestigen en dan wilt het programma weten of u het allemaal nog eens opnieuw wilt uitvoeren. Aanvaard de standaard antwoorden met de ENTER toets, verwijder de opstartschijf en start uw computer opnieuw op.

U zou nu terug moeten kunnen aanmelden met het nieuwe wachtwoord.

Tip : Een wachtwoordhersteldiskette maken

Wist u dat u zich op voorhand kan beschermen tegen een verloren Windows XP wachtwoord ? U kan nu een wachtwoordhersteldiskette maken die u kan gebruiken wanneer u in de toekomst nog een keer uw Windows wachtwoord vergeten bent.

Als u al een wachtwoordhersteldiskette had was u dit waarschijnlijk niet aan het lezen, maar hieronder komt u te weten hoe u heel gemakkelijk zo'n diskette kan maken.

De wachtwoordhersteldiskette blijft geldig, ook al verandert u in Windows uw paswoord. Enkel wanneer u een nieuwe wachtwoordhersteldiskette aanmaakt zal u de vorige niet meer kunnen gebruiken wanneer u uw Windows wachtwoord vergeten bent.

De wachtwoordhersteldiskette gebruiken

Als u uw Windows wachtwoord vergeten bent en u probeert aan te melden met een verkeerd paswoord, biedt Windows automatisch de mogelijkheid om aan te melden met uw wachtwoordhersteldiskette.

Windows wachtwoord vergeten ?

Klik op de blauwe link "Wachtwoordhersteldiskette". In de wizard die dan verschijnt klikt u op "volgende" , u plaatst de diskette in het diskettestation en u klikt nogmaals op "volgende". U moet dan een nieuw paswoord ingeven dat u vanaf dan kunt gebruiken om aan te melden.

Naar het begin van deze pagina over wat te doen als u uw Windows wachtwoord vergeten bent

With support of Nevio webshops

Language

English
Add to My Yahoo! Add to My MSNAdd to Google