Windows XP activering

Windows XP activering is een controversiële nieuwe functionaliteit in Windows XP. Microsoft heeft die ingebouwd om software piraterij tegen te gaan. Een spijtig nevenverschijnsel is dat computergebruikers met een legale versie van Windows XP nu ook lastig gevallen worden met het activeren van hun Windows versie. U kan uw ergernis alvast verminderen met deze tips.

Als u de boodschap over de Windows XP activering in de rechter benedenhoek van uw scherm al gezien hebt weet u wel hoe frustrerend het kan zijn om er telkens op gewezen te worden dat u Windows moet activeren om te kunnen blijven werken.

Wat kan u doen ?

Het helpt als u weet dat Windows informatie over uw computer bijhoudt in een bestand wpa.dbl in de system32 subdirectory van de systeemmap (meestal c:\windows). Als u uw pc een uitbreiding geeft, of u voegt nieuwe hardware toe kan Windows plotseling besluiten dat u een andere pc heeft. Microsoft wil niet dat u 1 versie van Windows op meerdere pc's draait en dus verwijdert Windows het wpa.dbl bestand.

Als u dan niet opnieuw activeert stops Windows met werken. Game over.

Maar niet als u een reservekopie maakt van uw wpa.dbl bestand.

Stel dat u uw pc hebt uitgebreid of u heeft een nieuw randapparaat aangesloten waardoor Windows besluit dat het niet meer op dezelfde pc draait. Windows verwijdert dus uw wpa.dbl bestand en begint u lastig te vallen met berichten over activering.

Als u dan gewoon uw reservekopie van uw wpa.dbl bestand terugplaatst is Windows weer tevreden. En u moet niet naar Microsoft bellen om uit te leggen dat u geen software piraat bent.

Deze techniek werkt ook wanneer u Windows opnieuw wil installeren op uw computer. Normaal moet u dan ook de Windows XP activering opnieuw uitvoeren om uw Windows versie aan de praat te krijgen.

Maar als u eerst een kopie maakt van het wpa.dbl bestand moet dat dus niet.

Meer over Windows XP activering

De Windows XP activering koppelt elke versie van Windows aan een specifieke computer. Windows identificeert een unieke hardware configuratie die de samenstelling van uw computer vertegenwoordigt op het moment van de activering.

De product activering is een eenmalige actie die u moet ondernemen binnen een zeker aantal dagen na de installatie van Windows XP. Als uw versie van Windows nog niet geactiveerd is zal u een boodschap zien verschijnen in de rechter benedenhoek van uw scherm.

Als u uw versie van Windows niet activeert zal die blokkeren. U zal uw computer nog kunnen opstarten, maar u zal niet voorbij het startscherm geraken tot wanneer u de Windows XP activatie uitvoert.
De activering is eenvoudig en anoniem. Microsoft beweert dat Windows een aantal wijzigingen in uw computer kan detecteren en toelaten, en dat opnieuw activeren enkel nodig is wanneer uw computer dramatische wijzigingen ondergaat.

Het magische aantal veranderingen dat u aan uw computer kan aanbrengen zonder de activering wakker te maken schijnt ergens tussen twee en vier te liggen, afhankelijk van hoe ingrijpend de wijziging is.

Een ander moederbord weegt zwaarder door dan een USB geheugen stick.

Uitzonderingen ?

U hoeft zich geen zorgen te maken over de activering als u een corporate of een academische gebruiker bent en met volume licenties werkt. De Windows activering is niet aanwezig in volume licenties.

Verder is er ook geen probleem als u uw computer hebt gekocht met een voorgeinstalleerde versie van Windows XP. Microsoft laat computer fabrikanten toe om een pre-activering te doen in de fabriek. De Windows installatie is dan verbonden aan specifieke informatie in het BIOS van de pc. Deze methode staat bekend als System Locked Pre-installation of SLP.

SLP gebruikt informatie die aanwezig is in het BIOS van de pc om de Windows installatie te beschermen. Bij het opstarten van de computer gaat Windows de SLP informatie vergelijken met de gegevens in het BIOS. Windows stelt geen vragen over activering zolang deze gegevens kloppen.

Dat betekent ook dat elk hardware onderdeel van een dergelijk computer gewoon vervangen kan worden zonder problemen. Zelfs het moederbord. Zolang het BIOS de juiste informatie van de fabrikant bevat is er geen activering nodig.

Terug van Windows XP activering naar de Nederlandstalige startpagina van Windows XP Tips and Tricks

With support of Nevio webshops

Language

English
Add to My Yahoo! Add to My MSNAdd to Google