Windows XP sneller maken

Hoe kan u Windows XP sneller maken ? Een veelgestelde vraag. Het internet puilt uit van de tips om Windows XP beter te doen presteren. Kinderspel ?

Zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Microsoft heeft heel hard gewerkt om Windows XP te maken tot wat het nu is. Mocht er een techniek bestaan die in vijf minuten toe te passen is waarmee uw pc plotseling alle bewerkingen in de helft van de tijd afwerkt, dan zou Microsoft die zelf wel ingebouwd hebben. Niet ?

Toch bestaan er technieken die in uw specifieke situatie een verschil kunnen maken. Zonder daarom de stabiliteit van uw systeem te ondermijnen.

1. Uw wisselbestand optimaliseren

Windows XP gebruikt een zogenaamd wisselbestand om informatie in te parkeren wanneer de beschikbare hoeveelheid werkgeheugen van de computer te klein is voor bepaalde bewerkingen. Het is eigenlijk een gedeelte van uw harde schijf dat Windows gebruikt alsof het RAM is.

Wanneer u bijvoorbeeld aan een Word document werkt dat te groot is om in het werkgeheugen te passen, dan kan Windows het wisselbestand gebruiken om tijdelijk bepaalde gegevens "opzij te zetten".

Hoe kan u nu hiermee Windows XP sneller maken ? Gegevensoverdracht van en naar de harde schijf verloopt een stuk langzamer dan bij het RAM geheugen. Het is dus belangrijk om het wisselbestand te optimaliseren.

Windows toont dan de beschikbare harde schijven in uw computer en de instellingen voor het wisselbestand op elke schijf. Veel mensen hebben meer dan één harde schijf in hun computer. Als dat bij u ook zo is kan u best het wisselbestand op een andere schijf dan de systeemschijf (waar Windows geïnstalleerd is) plaatsen.

Op die manier vermijdt u overbelasting van de schijfcontroller wanneer Windows gelijktijdig met systeembestanden en met het wisselbestand werkt.

Meestal is de C: schijf de systeemschijf. Selecteer een andere schijf (als u die heeft) in de lijst en klik dan op de knop "instellen". Tik dezelfde waarde in bij "begingrootte" en "maximale grootte", zo verliest Windows geen tijd met het vergroten en verkleinen van het wisselbestand tijdens uw werk. Microsoft beveelt ongeveer 1,5 keer de hoeveelheid RAM in uw computer aan als grootte voor het wisselbestand.

Klik op de knop "instellen" om uw instellingen vast te leggen.

U kan meerdere wisselbestanden hebben, verspreid over verschillende harde schijven, maar u kan dus best geen wisselbestand op uw systeemschijf hebben. Selecteer daartoe de systeemschijf, zet een bolletje bij "geen wisselbestand" en klik vervolgens op de knop "instellen".

2. Windows XP sneller maken met minder visuele effecten

Veel Windows XP tips and tricks voor het verbeteren van prestaties hebben het over de visuele effecten in Windows en de prijs die u daarvoor betaalt op gebied van prestaties. Het is inderdaad zo dat veel van de verfraaiingen in Windows XP tamelijk wat rekenwerk van uw computer vergen.

Dat is geen probleem met een nieuwe, krachtige computer, maar wat als u werkt met een iets oudere computer ? U kan bijna altijd goede resultaten bekomen door die wat minder hard te doen werken voor het uiterlijk van Windows.

U kan misschien ook uw Windows XP sneller maken door met de afzonderlijke visuele effecten te experimenteren.

3. Indexing service

De Indexing service in Windows XP is een service die de bestanden van uw harde schijf bekijkt en indexeert om sneller resultaten weer te geven wanneer u bepaalde zoekopdrachten uitvoert op uw computer. Bijvoorbeeld het zoeken naar bestanden met een bepaald woord in de inhoud gaat een stuk sneller wanneer bestanden geïndexeerd zijn.

De indexing service komt vaak tot leven wanneer u niet aan uw computer werkt. Dat is meteen de reden waarom de harde schijf bij sommige computers zeer fel begint te ratelen wanneer er niemand aan de computer zit.

Maar ook tijdens uw werk kan de indexing service de snelheid van uw computer nadelig beïnvloeden, ondermeer door zijn tamelijk forse geheugengebruik.

Deze service uitschakelen zal in bijna alle gevallen Windows XP sneller maken. Wanneer u slechts zelden geavanceerde zoekopdrachten gebruikt is dit zeker het overwegen waard.

4. Windows XP sneller maken met het NTFS bestandssysteem

U kan in sommige gevallen uw Windows XP sneller maken door met het NTFS bestandssysteem te werken. Dit werkt niet alleen iets sneller dan het vroegere FAT32 bestandssysteem, het is ook betrouwbaarder en maakt een betere beveiliging mogelijk.

U kan een bestaande FAT32 partitie converteren naar NTFS zonder gegevens te verliezen, maar u moet wel weten dat oudere besturingssystemen zoals Windows 98 geen NTFS kunnen lezen.

Als u dus meerdere besturingssystemen op uw computer hebt kan u daar best rekening mee houden.

Om een bestandssysteem te converteren naar NTFS :

Windows begint nu met de conversie naar NTFS en toont een mededeling wanneer de omzetting klaar is.

Terug naar het begin van dit artikel over Windows XP sneller maken

With support of Nevio webshops

Language

English
Add to My Yahoo! Add to My MSNAdd to Google