Zelf een Windows XP netwerk aanleggen

Zelf uw Windows XP netwerk maken ? Met dit Windows XP tips and tricks artikel leert u stap voor stap hoe u :

Of nee, toch nog niet ...

Als u de stappen van dit artikel uitprobeert om een Windows XP netwerk aan te leggen zal uw internetverbinding tijdelijk onderbroken worden. U doet er dus goed aan dit artikel eerst uit te printen of eerst de versie in pdf formaat op uw harde schijf te downloaden.

Klaar ? Ok, dan kunnen we beginnen.

Wat hebt u nodig ?

Indien u een internetverbinding wil delen over meerdere computers hebt u, wel, een internetverbinding nodig.

Dit kan zowel een kabel- als een adsl verbinding zijn. Bij een kabelverbinding komt het signaal voor internet uw huis binnen via dezelfde kabel waar ook televisiesignalen op zitten.

Een adsl verbinding brengt uw internet data binnen over de koperen bekabeling van uw telefoonaansluiting.

In België hebben we bijvoorbeeld Telenet voor de kabel verbindingen en Belgacom voor de adsl aansluitingen. Maar ook de kabel- en adsl-verbindingen in Nederland kunnen gedeeld worden in een Windows XP netwerk.

Mensen met een kabelverbinding hebben een kabelmodem in huis, zoals deze "Surf Board" kabelmodem van Motorola.

Motorola Surf Board

Internetters met een adsl verbinding hebben een adsl modem in de plaats van een kabelmodem. Dit kan bijvoorbeeld een Alcatel SpeedTouch adsl modem zijn, zoals hieronder afgebeeld.

Alcatel SpeedTouch

Of u nu werkt met een kabelmodem of een adsl modem is niet belangrijk, wat telt is dat de verbinding van de modem naar de computer via een zogenaamde utp (ethernet) kabel gebeurt. Een utp kabel ziet er zo uit :

UTP kabel

Er zijn namelijk ook adsl modems die via een USB aansluiting op de computer aangesloten zijn, zoals op de afbeelding hieronder.

USB kabel

Van de Alcatel SpeedTouch adsl modem bestaat er inderdaad een variant die via USB aangesloten wordt. Die ziet er meestal zo uit :

Alcatel SpeedTouch

Het is natuurlijk ook mogelijk om uw internetverbinding in een Windows XP netwerk te delen met een adsl modem met USB aansluiting, maar de mogelijkheden zijn iets beperkter en het vergt een andere aanpak.

Voor alle duidelijkheid : in dit artikel bespreken we de aansluiting van een Windows XP netwerk via een kabelmodem of adsl modem met utp aansluiting.

Wat hebt u nog meer nodig voor uw XP netwerk ?

Het korte antwoord is : een router. Zoals bijvoorbeeld de Netgear Prosafe FR114PR router.

Netgear Prosafe

Dit is uiteraard slechts een voorbeeld. We hebben van Windows Help Central al heel wat Netgear routers bij zeer tevreden klanten geplaatst, maar uiteraard kan gelijk welke andere router met de juiste functionaliteit gebruikt worden om een Windows XP netwerk aan te maken.

Een router kan een beetje vergeleken worden met een verdeelstekker voor elektriciteit. Aan de achterkant van een router vindt u een aantal netwerkpoorten.

Netgear Prosafe back panel

Eentje daarvan, in de bovenstaande afbeelding herkenbaar aan het opschrift "internet", is waar de netwerkkabel van uw kabelmodem of adsl modem in moet. Met andere woorden, de kabel die van uw kabel/dsl modem naar uw computer loopt, moet losgekoppeld worden van uw computer en in de "internet" poort van uw router gestoken worden. Dit mag gerust gebeuren terwijl de computer en de router aan staan. De internet poort van de router wordt ook wel eens "WAN" poort genoemd (van Wide Area Network).

Opmerking : bij sommige internetverbindingen met een kabelmodem (zoals bij Telenet in België) "ziet" uw internet provider dat er een ander toestel aangesloten is dan uw gebruikelijke computer en kan uw internetverbinding tot 2 uren lang onderbroken worden. Er bestaan wel trucjes om dit te verhinderen, maar om dit artikel niet nodeloos complex te maken stellen we voor dat u de netwerkkabel in de internet poort van uw router stopt op een moment dat u uw internet verbinding niet dringend nodig hebt, bijvoorbeeld voordat u gaat slapen. De volgende ochtend zal uw internetverbinding weer werken.

Goed, het internet signaal komt nu via uw kabel/dsl modem binnen in uw router, nu moeten we nog zorgen dat het gedeeld kan worden in uw Windows XP netwerk.

Bij de aanschaf van uw router hebt u normaal gesproken in de doos nog een extra netwerkkabel gevonden. Die sluit u aan de ene kant aan in de netwerkaansluiting van uw computer (waar u in de vorige stap de kabel hebt uitgetrokken om in de internet poort van uw router te pluggen) en aan de andere kant stopt u die in 1 van de genummerde poorten van uw router. Het maakt niet uit welke.

Als u nu enkele seconden wacht heeft uw computer waarschijnlijk al kennis gemaakt met uw router.

Wat hebben ze elkaar te zeggen ?

De meeste routers komen uit de doos met een standaard instelling om als DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) server op te treden in uw Windows XP netwerk. Elke deelnemende computer in uw netwerk heeft een ip adres nodig om aanspreekbaar te zijn in het XP netwerk. Wanneer uw router ingesteld is als DHCP server betekent dit dat de router ip adressen uitdeelt aan elke computer die daarom vraagt.

Uw computer moet dus om een ip adres vragen. Om na te kijken of uw computer inderdaad ingesteld staat als DHCP client doet u het volgende :

TCP/IP instellingen

In dit scherm moet u het bolletje plaatsen bij "Automatisch een IP-adres laten toewijzen" en bij "Automatisch een DNS-serveradres laten toewijzen". Klik vervolgens op ok.

Als de router en uw computer nu met elkaar verbonden zijn via de netwerkkabel, gaat uw computer via die kabel een signaal uitsturen "is er hier in het netwerk ergens iemand die ip adressen verdeelt ?" Wat dan volgt is een "gesprek" tussen uw computer en de router, met als uitkomst dat uw computer een ip adres ontvangt waarmee die actief kan deelnemen in het netwerk.

Welk ip adres ?

Om te bekijken welk ip adres uw computer van de router gekregen heeft klikt u op de Start knop, dan op "Uitvoeren" en dan tikt u "cmd" in (zonder de aanhalingstekens). Dan klikt u op "ok".

Windows opent dan een commando-venster met enkele regels tekst en een knipperende cursor. In dit venster tikt u "ipconfig" (zonder de aanhalingstekens) en dan drukt u op de ENTER toets.

Als antwoord verschijnen enkele regels informatie, waartussen u een lijn terugvindt met "ip-adres", gevolgd door een reeks puntjes en het ip adres van uw computer in het XP netwerk. Laat het commando venster nog eventjes open staan.

Het ip adres bestaat steeds uit 4 cijfers, gescheiden met puntjes. Als het goed is ziet het ip adres van uw computer er ongeveer zo uit :

192.168.0.2

De eerste twee cijfers, 192.168 zouden moeten kloppen, de laatste twee kunnen wel eens afwijken. Het laatste cijfer van het ip adres van uw computer is dikwijls een 2 omdat het ip adres van de router meestal met een 1 eindigt. De router deelt dan aan elke nieuwe computer in het XP netwerk ip adressen uit waarvan het laatste cijfer telkens eentje hoger is.

Dus 192.168.0.2 voor uw eerste computer en wanneer u een volgende computer op een andere genummerde netwerkpoort van uw router zou aansluiten zou die het ip adres 192.168.0.3 kunnen krijgen.

Opmerking : de nummering van ip adressen heeft niets te maken met de nummering van de poorten op de achterkant van uw router.

De router configureren voor internet toegang

Indien u een internetverbinding hebt via een kabelmodem bent u waarschijnlijk al klaar. In het slechtste geval hebt u een internet provider zoals hierboven besproken (Telenet) die uw verbinding tijdelijk onderbreekt wanneer u een ander toestel op de kabelmodem aansluit. In dat geval kan u gewoon wachten tot de verbinding herneemt.

De meeste routers staan immers standaard ingesteld om op hun beurt als DHCP client van uw kabel modem te werken, wat maakt dat u op uw computer kan gaan internetten.

Indien u met een adsl verbinding werkt moet u eerst in de router instellingen de gebruikersnaam en het paswoord ingeven die u van uw internet provider gekregen hebt. De router instellingen zijn meestal gewoon toegankelijk via uw internet browser.

U moet dus Internet Explorer (of Firefox, of ...) opstarten en in de adresbalk het ip adres van de router intikken. Welk is het ip adres van de router ? Heel eenvoudig : tik in het commando venster dat u nog had openstaan de opdracht "ipconfig /all" (zonder aanhalingstekens) in en kijk naar de regel "DHCP-server" met een reeks puntjes en een ip adres.

Dat is het ip adres van uw router. In de adresbalk van uw browser tikt u nu http://192.168.x.y (waarbij u x en y vervangt door de cijfers van het ip adres van uw router).

U krijgt dan het configuratiescherm van uw router te zien. Meestal moet u hier een gebruikersnaam en een wachtwoord ingeven. Dit is niet het wachtwoord van uw internet provider, maar het wachtwoord om toegang te krijgen tot de instellingen van uw router. Kijk in de documentatie van uw router voor deze gegevens.

Het configuratiescherm van de Netgear Prosafe FR114PR ziet er zo uit :

Netgear Configuratie

Om het paswoord in te geven dat u van uw internet provider bij uw adsl verbinding gekregen hebt moet u bij de configuratie van uw router uitkijken naar een scherm waar u de gegevens over uw internet provider kan invullen.

Bij deze Netgear vindt u die terug onder "Basic Settings", bij de vraag "Does Your Internet Connection Require A Login ?". Voor een adsl verbinding moet u de optie "Yes" aanklikken, bij een kabelmodem verbinding kiest u "No".

Voor een adsl-verbinding : bij "Internet Service Provider Name" kiest u "Other (PPPoE)".

In het veldje "Account Name" plaatst u de naam van uw internet provider, of een naam die u vrij kan kiezen.

De velden "Login" en "Passwoord" dienen om uw gebruikersnaam en paswoord van uw internet provider in te geven (alleen bij adsl verbinding).

Zowel bij "Internet IP address" en "DNS addresses" geeft u in dat deze gegevens automatisch van uw internet provider opgehaald moeten worden (adsl EN kabel). Bewaar uw instellingen door op de knop "Apply" te klikken, helemaal onderaan in het configuratiescherm van de router.

Uw router staat nu correct ingesteld om uw internetverbinding te delen in uw Windows XP netwerk.

De andere computers

Elke nieuwe computer die u aansluit op 1 van de vrije poorten van uw router kan nu deel uitmaken van uw Windows XP netwerk en gebruik maken van internet en e-mail. Voorwaarde is wel dat de nieuwe computer ook als DHCP client ingesteld staat, zoals hoger beschreven.

Klaar ? Ok, dan kan u nu aan de slag om bestanden te delen in uw Windows XP netwerk.

Bij Windows XP Home staat het delen van mappen en bestanden standaard uit. U kunt gebruik maken van de map "Gedeelde documenten" om bestanden beschikbaar te maken op andere computers. U kan best een nieuwe map maken binnen "Mijn Documenten". Klik dan met de rechter muisknop op deze nieuwe map en kies "delen en beveiliging". Windows opent dan een scherm met "Eigenschappen voor Gedeelde map".

In dat scherm klikt u bij het gedeelte "Delen en beveiliging: het netwerk" op de link "Wizard Netwerk instellen".

XP Netwerk

In het eerste scherm van de wizard klikt u gewoon op "volgende". Ook in het volgende scherm kan u direct op "volgende" klikken.

XP Netwerk

Uw computer is verbonden via een router, selecteer het tweede bolletje en klik op volgende. In het volgende scherm kunt u een beschrijving van de computer opgeven.

XP Netwerk

De beschrijving is niet zo belangrijk, u mag ze zelfs weglaten, maar zorg ervoor dat u een unieke naam kiest voor elke computer. In het volgende scherm geeft u de werkgroep naam op. Kies een naam die alleen uit letters bestaat en niet langer is dan vijftien tekens.

De werkgroepnaam moet hetzelfde zijn voor alle computers in uw Windows XP netwerk !

Klik op volgende en selecteer de optie bestanden en printer delen. Daar is het u juist om te doen. Klik nog twee keer op "volgende" om verder te gaan.

U krijgt nu de mogelijkheid om een diskette te maken om de installatie uit te voeren op andere computers. Dat is niet echt de moeite waard als u slechts enkele computers in uw XP netwerk hebt. Sluit de wizard af, mogelijk moet u uw computer herstarten. U moet de wizard uitvoeren op alle computers waarmee u bestanden en printers wil delen.

Bestanden delen

Zet alle computers aan waar u bestands- en printerdeling op hebt geactiveerd en wacht enkele minuten tot alle computers elkaar gevonden hebben. Start de Verkenner en open "Deze Computer" en "Mijn Netwerklocaties". Op beide plaatsen staan de gedeelde mappen van de computer waar u achter zit en van de andere computers. Plaats bestanden in deze mappen om ze te kunnen delen.

Naar het begin van deze tip over het Windows XP netwerk

With support of Nevio webshops

Language

English
Add to My Yahoo! Add to My MSNAdd to Google